VPRO Tegenlicht Het Bitcoin evangelie

Carte de paiement Crypto

Demandez votre Carte de paiement Crypto ici

Recevez 8 € de BTC gratuitement

Inscrivez-vous à CoinBaseBitcoin, het onvervalsbare alternatief voor de bank. Een succesvolle hype of is dit echt de digitale versie van goud?

Wat als wij zonder banken zelf geld zouden kunnen creëren? Geld dat niet te vervalsen is, in waarde niet áf- maar juist toeneemt en zonder transactiekosten wereldwijd kan worden verstuurd. Het bestaat en wordt door sommigen ook wel gezien als de digitale versie van goud: bitcoin. Is dit inderdaad een perfect bankloos alternatief voor een falende financiële sector of hevelen we simpelweg de macht van de bestaande elite over naar een nieuwe?

Wie is ‘Satoshi Nakamoto’?

Toen de financiële wereld In 2008 instortte, presenteerde een mysterieus genie, ook wel bekend onder de schuilnaam ‘Satoshi Nakamoto’, de architectuur voor het perfecte, bankloze geld. Bitcoin is niet te vervalsen en kan met één muisklik zonder transactiekosten wereldwijd worden verstuurd.

Tot op de dag van vandaag weet niemand wie hij is, maar zijn uitvinding van de eerste decentrale ‘crypto currency’ werd in een paar jaar wereldberoemd. Aanvankelijk werd bitcoin afgedaan als onveilig en enkel interessant voor criminelen. Maar met horten en stoten bleef de koers stijgen en langzamerhand wordt bitcoin ook door banken en overheden gezien als een uitvinding waar zij niet omheen kunnen.

Recept voor wereldvrede

‘Bitcoin Jesus’ Roger Ver investeerde massaal in bitcoins toen deze nog minder dan een dollar waard waren en maakte mee hoe de bitcoinkoers in 2013 zelfs de 1000 dollar aantikte. Hij ziet de crypto currency als een digitale vervanging van goud, dat daarmee een perfecte ondermijning van corrupt overheidsbeleid en een falende financiële sector kan zijn. Misschien zelfs het recept voor wereldvrede.

De vraag is echter of de bitcoin community niet ook ten prooi zal vallen aan dezelfde perverse prikkels van het financiële systeem dat bitcoin juist wilde vervangen. Door de goudkoorts die rond het democratische betaalmiddel is ontstaan, is bitcoin nu vooral in handen gekomen van een kleine elite van ‘early adopters’.

Welke balans kunnen we opmaken nu deze wereldwijd ontwrichtende valuta de kinderschoenen is ontgroeid? Is bitcoin de blauwdruk voor eerlijk geld zonder bank en staat, of onstaat ook hier een nieuwe hiërarchie van haves en have-nots?

Met o.a. Roger Ver (bitcoin evangelist in Tokyo), Izabella Kaminska (journalist Financial Times), Marshall Long (CEO van Final Hash, één van de grootste bitcoinmijnen in Amerika), Brett Scott (ex-broker en auteur van The Heretic’s Guide to Global Finance) en een cameo van Max Keiser (Russia Today).

Regie: Hans Busstra
Research: Marijntje Denters
Productie: Marie Schutgens
Eindredactie: Marije Meerman/Doke Romeijn

Carte de paiement Crypto

Demandez votre Carte de paiement Crypto ici

Recevez 8 € de BTC gratuitement


Inscrivez-vous à CoinBase

23 commentaires sur “VPRO Tegenlicht Het Bitcoin evangelie”

 1. Ik haat het hoe roger ver bitcoin zegt… Sterker nog, ik haat die hele gast uberhaupt. Hij probeert bitcoin te verkenkeren met zijn bitcoin cash bullshit

 2. Hallo mensen…. kan iemand mij misschien helpen met een kleine donatie van btc op mijn account ??

  1CR3Bjbvuy1ty4EwmFSG3QaBnT3iHWmBcA

  De reden dat ik dit vraag is omdat ik ten einde raad ben ben alles kwijt in mijn leven door slechte bedoelingen van andere ik wil zo graag een nieuw begin maken gewoon een start  🙁

 3. Bitcoins hangt ergens tussen even en oneven in het casino en een pyramidespel in.
  Je zou beter af zijn met een investering in tulpenbollen.
  ja ja ja alleen een bitcoinverzamelaar heeft verstand van zaken, de koers gaat heus wel weer stijgen hoor…
  Want zijn zij er niet 24 per dag mee bezig? Nou dan! Dat gaat zich heus wel uitbetalen hoor.
  En heb je dat nieuwe artikel al gelezen in de financial disaster al gelezen, je spreekt toch wel engels? Gaat helemaal goedkomen, even een dipje, maar vooral niet verkopen hoor. (want dan zakt de koers nog meer en kan ik me niet meer rijk rekenen)

 4. Als iedereen bitchcoinmiljardair is geworden, zal een huis 500 miljard bitcoins kosten.
  Gewoon geld gaat verdwijnen, niets meer waard en de persen kunnen de vraag toch niet meer aan. De vraag naar computers en electriciteitscentrales zullen de pan uitrijzen> miljardair zijn is aardig, maar dan wel met een paar nullen erbij, minen moet, want het inflatiespook zal toeslaan.
  Op naar een betere wereld…zelfs een dakloze uit Afrika kan nu 2000 Ferrari s kopen.
  Honger bestaat niet meer, je koopt gewoon land op, sterker nog je koopt het hele land op plus alle supermarkten.
  Neuh, geloof mij maar, dit is heel wat betere handel als die tulpenbollen toen..

 5. Everything changed very cool when I started trading on HitBTC. Here I earn several times more than before. I can recommend the exchange for quality service and excellent terms.

 6. Hallo allemaal, stuur een e-mail naar Rob Beyer (rbfx@beyertrades. com) voor zijn SPI-strategie. Het is momenteel 's werelds meest nauwkeurige strategie voor binaire opties en bitcoin-handel. Mis dit niet omdat je het niet wist.

Les commentaires sont fermés.